Κάθαρση του Πυρός

από τη Δήμητρα Μονοκρούσου

© Επιτρέπεται η αναδημοσίευση αυτού του περιεχομένου μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ.

Η πυρά καταστρέφει… αλλά και Μετουσιώνει!

Με αφορμή τα τελευταία θλιβερά γεγονότα που βάλλουν τη χώρα μας με τις πυρκαγιές σε πολλά μέτωπα, την καταστροφή τεραστίων δασικών εκτάσεων, και τον εκτοπισμό πολλών κατοίκων, αλλά και επειδή εκφράζεται μια συλλογική οργή, αγανάκτηση και θλίψη στα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης, συλλογίστηκα και θυμήθηκα τα λόγια του αγαπημένου μου δασκάλου, Dr. Jerry Epstein, αιωνία του η μνήμη, ιδρυτή του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Νοερής Απεικόνισης.

 1. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οτιδήποτε συμβαίνει είναι συνέπεια κάποιου σφάλματος ή κάποιας θετικής πράξεως.  Όλα είναι συνδεδεμένα.
 2. Συλλογίσου ό,τι συμβαίνει γύρω σου με αναλογικό συλλογιστικό τρόπο.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, καίγονται τα υπέροχα δάση της Ελλάδας, ένα ολόκληρο οικοσύστημα, τα ζώα, και τα σπίτια.

Αυτό είναι αποτέλεσματα πολλών σφαλμάτων, σίγουρα. Συλλογικών και ατομικών. Των κρατικών μηχανισμών, αλλά και του καθενός μας που παραβλέπαμε την ανεπάρκεια και την έλλειψη πυροπροστασίας, που αγνοήσαμε ή επιτρέψαμε ή ακόμα και εγκρίναμε την ψήφιση νόμων που δεν προστατεύουν τη φύση και που αίρουν την αναδάσωση για χάρη μεγάλων έργων «δημοσίου συμφέροντος»… και όλα αυτά επειδή έχουμε στραμμένη και επικεντρωμένη την προσοχή μας μόνο στις δικές μας ατομικές επιθυμίες και ανάγκες.

Όσοι βιώνετε αυτόν τον καιρό συναισθήματα οργής, αγανάκτησης, απογοήτευσης και θλίψης… αυτό είναι πολύ καλό! Αυτό είναι ένδειξη του ότι πάλλεται ακόμα μέσα σας η πνοή της Ζωής! Το Πνεύμα!

Τώρα είναι η ώρα να βιώσετε αυτά τα συναισθήματα στην πληρότητά τους.  Δεν σάς ωφελεί να τα αποφεύγετε και να τα παραμερίζετε ή να προσπαθείτε να τα καταλαγιάσετε για να «ισορροπήσετε» και να «εναρμονιστείτε» με την ανώτερη ύπαρξή σας. Δεν δουλεύει έτσι η διαδικασία.  Αυτή είναι η έκφραση της ανώτερης ύπαρξής μας! Μας τραντάζει για να ξυπνήσουμε από μια κωματώδη και ψυχαναγκαστική κατάσταση ύπαρξης. Δεν ωφελεί να προσπαθείτε να συνεχίζετε τη ζωή σας, όσο δεν έχετε επηρεαστεί άμεσα από τα γεγονότα, σαν να μην συμβαίνουν σε εσάς. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, είτε το αντιλαμβανόμαστε, είτε όχι. Συμβαίνει σε όλους μας!

Αυτά τα συναισθήματα έχουν ένα σημαντικό μήνυμα για τον καθένα μας. Ακούστε τι λένε. Τι φωνάζει η οργή; Τι λέει η θλίψη;

Αφήστε στην άκρη τους γραμματείς και τους φαρισαίους αυτής της χώρας εναντίων των οποίων έχουν στραφεί αυτά τα συναισθήματα. Αυτοί οδηγούνται στην αυτοκαταστροφή τους. Για να μην μας παρασύρουν κι εμάς, τώρα είναι η ώρα για ενδοσκόπηση. Είναι η ώρα να αφεθούμε στην εμπειρία αυτών των συναισθημάτων και να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς είναι αυτό που μας εξοργίζει, που μας αγανακτεί και μας θλίβει;

Τώρα είναι η ώρα για την κάθαρση δια του πυρός! Να αφεθούμε στο συναίσθημα που μάς έχει κυριέψει και να ακούσουμε τι λέει, ώστε να μπορέσουμε να το διαπεράσουμε και να το μετουσιώσουμε.

Τι θέλω από την Ζωή;

Σε τι κόσμο θέλω να ζω εγώ και οι επόμενες γενιές;

Ποιο είναι το σφάλμα που έχω κάνει στην καθημερινότητά μου και έχω συμβάλλει σε αυτή την κατάσταση;

Τι προτίθεμαι από τώρα και στο εξής να κάνω για να διορθώσω αυτό το σφάλμα;

 

Η κάθαρση του πυρός είναι η κάθαρση της καρδιάς

Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τη θλίψη στην ενδυνάμωση, από την απραγία στην πράξη, από την οργή στην αφοβία, από την αγανάκτηση στο όραμα και στη δημιουργία!

Έτσι θα επιφέρουμε την αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Όχι με το να περιμένουμε τα πράγματα και τους άλλους έξω από εμάς να αλλάξουν, αλλά με το να καλλιεργούμε, να αναπτύσσουμε και να τρέφουμε ο καθένας ατομικά τις ποιότητες που θέλουμε να διακατέχουν τη ζωή μας και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Αφού βρείτε τι είναι αυτό που προτίθεστε να κάνετε από τώρα και στο εξής, μπορείτε να κάνετε την παρακάτω άσκηση νοερής απεικόνισης, για όσο μέρες αισθάνεστε ότι είναι ανάγκη, ώστε να θρέψετε και να δυναμώσετε το νέο σπόρο της πρόθεσης που θα έχετε σπείρει μέσα σας. Για να ανοίξει ο δρόμος και να εισακουστούν οι επιθυμίες της καρδιάς σας, πρέπει πρώτα η καρδιά να καθαρίσει απ’ όλα όσα πνίγουν τη φωνή της.

 

 

Άσκηση: Κάθαρση του Πυρός

(εμπνευσμένη από την άσκηση της Μαντάμ Colette Aboulker-Muscat «Μία Καρδιά»).

 • Κλείσε τα μάτια και κάνε 3 κύκλους αναπνοών. Αργή εκπνοή από το στόμα και κανονική εισπνοή από τη μύτη, στρέφοντας την προσοχή σου εντός. Δήλωσε μέσα σου την πρόθεσή σου.
 • Με μια αρκή εκπνοή από το στόμα, δες, νιώσε και αφουγκράσου ότι βρίσκεσαι μπροστά από ένα μέτωπο πυρκαγιάς που μαίνεται. Η πυρκαγιά έχει πυροδοτηθεί και τροφοδοτείται από τα σφάλματα του παρελθόντος. Για παράδειγμα, την απληστία για κάτι περισσότερο και καλύτερο από αυτό που ήδη έχεις. Απέφευγε να αναλύεις τα σφάλματα του παρελθόντος. Απλά αναγνώρισέ τα. Αυτό αρκεί.
 • Με μια αργή εκπνοή από το στόμα, δες ένα μεγάλο σύννεφο να έχει μαζευτεί πάνω από το κεφάλι σου και νιώσε τη βαριά βροχή να πέφτει πάνω σου και να σε καταβρέχει μέχρι που γίνεσαι μούσκεμα.
 • Πέρνα μέσα από τη φωτιά και φτάσε στην άλλη πλευρά. Αν φοβάσαι, επικαλέσου τη βοήθεια κάποιου αγαπημένου σου προσώπου, ή αγγέλου ή δημιούργησε γύρω σου μια προστατευτική ασπίδα από το φως του ήλιου. Καθώς περνάς μέσα από τη φωτιά, αυτή σβήνει εντελώς από το υγρό της βροχής που σε έχει διαπεράσει.
 • Τι σε περιμένει στην άλλη πλευρά; Αν αυτό που σε περιμένει, δεν σου αρέσει ή σε φοβίζει, δες τις ακτίνες του ήλιου να σαρώνουν την περιοχή μπροστά σου και να τη μεταμορφώνουν σε ό,τι όμορφο κάνει την ψυχή σου να αγαλλιάζει.
 • Με μια αργή εκπνοή, δες ένα βουνό μπροστά σου και ανέβα στην κορυφή του.
 • Δες νιώσε και αφουγκράσου ότι θέλεις με όλη σου την καρδιά ο Θεός ή το Σύμπαν να σε εισακούσει. Γνωρίζεις ότι χρειάζεται να φτάσεις σε επίπεδο πλήρους ενότητας με όλους όσους βρίσκονται εκεί μαζί σου. Διότι βρίσκονται κι άλλοι εκεί μαζί σου. Όλοι πρέπει να μοιάζουν με ΜΙΑ καρδιά.
 • Αν δεν μπορείς να αισθανθείς αυτή την ενότητα, τότε υπάρχει κατάλοιπο εναντίον κάποιου που βρίσκεται δίπλα σου. Θα βρίσκεσαι εκεί, αλλά δεν θα αισθάνεσαι την εκστακτική χαρά και την αγάπη αυτή της ένωσης. Δες, νιώσε και αφουγκράσου ότι ανυψώνεσαι σε αυτό το επίπεδο του αισθήματος της πληρότητας και νιώσε ή αφουγκράσου ότι σε πλυμμηρίζει η ζωοδότρια δύναμη.
 • Με μια αργή εκπνοή, άνοιξε τα μάτια και κατέγραψε την εμπειρία σου.

 

Σε Βοηθώ να Ενισχύεις την Πίστη στον Εαυτό σου και την Αυτονομία σου

Γίνε το Αυτόφωτο Ον που Έχεις Σχεδιαστεί να Είσαι
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Δήμητρα Μονοκρούσου

Πιστοποιημένη Εκπαιδευτής στην ψυχοθεραπευτική πρακτική της Νοερής Απεικόνισης, της Φαινομενολογίας & της Φαντασίας | Professional Coach.

Τα μαθήματα, οι συνεδρίες και τα σεμινάρια που διεξάγει η Δήμητρα Μονοκρούσου είναι εγκεκριμένα και σχεδιασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μοντέλου θεραπείας του American Institute for Mental Imagery της Νέας Υόρκης, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από το New York State Board of Regents να παρέχει μεταπτυχιακά προγράμματα πιστοποίησης σε όλα τα επαγγέλματα υγείας.

Έχουν προσωπικά εγκριθεί και υποστηρίζονται από τον ιδρυτή του Ινστιτούτου,  Dr. Gerald N. Epstein, MD, ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ψυχίατρος και επιστήμονας ολοκληρωμένης υγειονομικής περίλθαψης στον τομέα της θεραπείας και της αυτο-μεταμόρφωσης.

© Επιτρέπεται η αναδημοσίευση περιεχομένου μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ..

Αποποίηση Ευθυνών

Η Δήμητρα Μονοκρούσου δεν είναι επαγγελματίας υγείας. Καμία από τις συμβουλές της δεν πρέπει να αντικαθιστά ιατρικές συμβουλές. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη δική σας διακριτικότητα, κρίση και λογική ανά πάσα στιγμή και δεν πρέπει να παραβιάζετε τοπικούς, εθνικούς ή διεθνείς νόμους. Σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρηθεί η Δήμητρα υπεύθυνη για τυχόν άμεσες, έμμεσες, τυχαίες, τιμωρικές, ειδικές ή επακόλουθες ζημίες που προκύπτουν από τη χρήση ή την αδυναμία χρήσης των πληροφοριών που μοιράζεται με το κοινό. Εάν έχετε κάποια ιατρική κατάσταση ή ανησυχία για την υγεία σας, να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.