Κλινικές Μελέτες της Επίδρασης της Νοερής Απεικόνισης στην Υγεία

EnglishΕλληνικά

Στις αρχές του 20ου αιώνα προέκυψαν πάρα πολλές ψυχοθεραπευτικές τεχνικές που ενσωματώνουν την νοερή απεικόνιση ως ψυχοθεραπευτικό εργαλείο. Μερικές από αυτές είναι η Ενεργή Φαντασία του Dr. Carl Jung, η Καθοδηγούμενη Ενεργή Ονείρευση του Dr. Robert Desoille και η Καθοδηγούμενη Συναισθηματική Απεικόνιση του Dr. Hanscarl Leuner.Προς το τέλος του 20 αιώνα, ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος, Carl Simonton και η ψυχολόγος σύζυγος του, Stephanie Simonton, παρουσίασαν κλινικές μελέτες που έδειξαν την αυξημένη επιβίωση καρκινοπαθών που άσκησαν συνειδητή νοερή απεικόνιση για να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αργότερα, οι ψυχολόγοι Jeanne Achterberg και Frank Lawlis έκαναν κλινικές μελέτες και έρευνες πάνω στην αποτελεσματικότητα διαφόρων ειδών ασκήσεων νοερής απεικόνισης για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα θετικά αποτελέσματα αυτών των κλινικών μελετών καθιέρωσαν την αποδοχή της ισχυρής σύνδεσης σώματος και νου και συγκεκριμένα της σύνδεσης της νοερής απεικόνισης με το ανοσοποιητικό σύστημα (Gruzelier 2002).

Η εφαρμογή της νοερής απεικόνισης επεκτάθηκε ευρύτερα και σε άλλες παθήσεις σε κλινικές μελέτες του Irving Oyle D.O., που προσάρμοσε στην κλινική του πρακτική τη μέθοδο «Εσωτερικός Σύμβουλος», καθώς και των Martin Rossman, MD. και David Bresler, Ph.D., που εισήγαγαν για πρώτη φορά την εφαρμογή της «Διαδραστικής Καθοδηγούμενης Απεικόνισης». Μάλιστα, στο βιβλίο του «Guided Imagery for Self-Healing», ο Dr. Martin Rossman δηλώνει: «τα αποδεικτικά στοιχεία είναι τόσο δυνατά που αν η νοερή απεικόνιση ήταν φάρμακο, θα το συνταγογραφούσαν οι ιατροί για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς τον φόβο παρενεργειών” (Rossman 2000, σελ.227).

Είναι πάρα πολλές ακόμα κλινικές και εμπειρικές μελέτες που έχουν γίνει αλλά θα ολοκληρώσω με δύο σημαντικές και πρόσφατες του αναπληρωτή καθηγητή Ulas Kaplan από το Πανεπιστήμιο James Madison και του Dr. Gerald Epstein, MD, ιδρυτή του American Institute for Mental Imagery.

  1. Tο 2012 μελέτησαν την εφαρμογή της νοερής απεικόνισης με σκοπό την παρακολούθηση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού και διαπίστωσαν τη σημαντική αύξηση στη συνοχή του καρδιακού ρυθμού χάρη στην εφαρμογή της νοερής απεικόνισης (Imagination, Cognition and Personality, Vol. 31(4) 297-312, 2011-2012).
  2. Tο 2014 διεξήγαγαν μια ποιοτική μελέτη κατά την οποία παρατηρήθηκε ότι τα αποτελέσματα της ομάδας που εφάρμοσε νοερή απεικόνιση ήταν πολύ πιο θετικά από αυτά των άλλων δύο ομάδων που εφάρμοσαν θετικές δηλώσεις και μια απλή διαδικασία σκέψης αντίστοιχα. Ανακάλυψαν επιπλέον ότι, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της νοερής απεικόνισης, μειώθηκαν τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες), πράγμα που δε συνέβη στις άλλες ομάδες(Imagination, Cognition and Personality, Vol. 34(1) 73-96, 2014-2015).

Η Νοερή Απεικόνιση λειτουργεί λειτουργεί ταυτόχρονα διαγνωστικά, καθώς οι εικόνες καθρεφτίζουν τη σωματική, συναισθηματική, νοητική και πνευματική πτυχή της ύπαρξής μας που χρήζουν εξερεύνησης και ίασης, και θεραπευτικά καθώς αποκαλύπτει έναν ενεργό θησαυρό θεραπευτικών συμβόλων που συγκροτούν το κλειδί της μετουσίωσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι η εκπαίδευση στη σωστή εφαρμογή της και στην κατανόηση της γλώσσας και των μηνυμάτων που επικοινωνεί.

© Επιτρέπεται η αναδημοσίευση αυτού του περιεχομένου μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ.

Σε Βοηθώ να Ενισχύεις την Πίστη στον Εαυτό σου και την Αυτονομία σου

Γίνε το Αυτόφωτο Ον που Έχεις Σχεδιαστεί να Είσαι
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Δήμητρα Μονοκρούσου

Πιστοποιημένη Εκπαιδευτής στην ψυχοθεραπευτική πρακτική της Νοερής Απεικόνισης, της Φαινομενολογίας & της Φαντασίας | Professional Coach.

Τα μαθήματα, οι συνεδρίες και τα σεμινάρια που διεξάγει η Δήμητρα Μονοκρούσου είναι εγκεκριμένα και σχεδιασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μοντέλου θεραπείας του American Institute for Mental Imagery της Νέας Υόρκης, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από το New York State Board of Regents να παρέχει μεταπτυχιακά προγράμματα πιστοποίησης σε όλα τα επαγγέλματα υγείας.

Έχουν προσωπικά εγκριθεί και υποστηρίζονται από τον ιδρυτή του Ινστιτούτου,  Dr. Gerald N. Epstein, MD, ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ψυχίατρος και επιστήμονας ολοκληρωμένης υγειονομικής περίλθαψης στον τομέα της θεραπείας και της αυτο-μεταμόρφωσης.

© Επιτρέπεται η αναδημοσίευση περιεχομένου μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ..

Αποποίηση Ευθυνών

Η Δήμητρα Μονοκρούσου δεν είναι επαγγελματίας υγείας. Καμία από τις συμβουλές της δεν πρέπει να αντικαθιστά ιατρικές συμβουλές. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη δική σας διακριτικότητα, κρίση και λογική ανά πάσα στιγμή και δεν πρέπει να παραβιάζετε τοπικούς, εθνικούς ή διεθνείς νόμους. Σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρηθεί η Δήμητρα υπεύθυνη για τυχόν άμεσες, έμμεσες, τυχαίες, τιμωρικές, ειδικές ή επακόλουθες ζημίες που προκύπτουν από τη χρήση ή την αδυναμία χρήσης των πληροφοριών που μοιράζεται με το κοινό. Εάν έχετε κάποια ιατρική κατάσταση ή ανησυχία για την υγεία σας, να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.