Σημεία των Καιρών

by

© Επιτρέπεται η αναδημοσίευση αυτού του περιεχομένου μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ.

I-Ching 23 «Η Απόσχιση»

Τα σημεία των καιρών μας μοιάζουν δυσοίωνα. Είναι, όμως, τόσο άσχημα τα πράγματα όπως διαβάζουμε και ακούμε;

Κάποιοι με ρωτάτε τι πιστεύω ότι συμβαίνει παντού στον κόσμο σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς. Υπάρχουν τόσες πολλές θεωρίες και απόψεις που κοινοποιούνται δεξιά και αριστερά που περισσότερο σύγχυση και αναστάτωση προκαλούν. Βρίσκω ότι αποσπούν την προσοχή μας από αυτό που έχουμε μπροστά μας και μάς ρίχνουν εκτός ισορροπίας.

Δεν θα ήθελα να εκφράσω μια άποψη για το “τι μπορεί να συμβεί”. Θα ήθελα, όμως, να σάς ενθαρρύνω να είστε σε εγρήγορση ενόψει των συναισθημάτων του φόβου και της ανασφάλειας για το μέλλον. Το μόνο αποτέλεσμα που έχουμε όταν υποβαλλόμαστε σε αυτά τα συναισθήματα είναι να αποδυναμωνόμαστε. Πρόκειται για “ψευδείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης”, όπως θα το έθετε ο Dr. Jerry Epstein, που μάς τοποθετούν σε χρόνο και τόπο (το μέλλον) που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Συμβουλεύτηκα, το I-Ching, γνωστό και ως το Βιβλίο των Αλλαγών. Για όσους δεν γνωρίζουν, το I-Ching είναι μια αρχαία Κινέζικη φιλοσοφία. Πολλοί το χρησιμοποιούν για να προβλέψουν το μέλλον. Η θέση μου σχετικά με τις προβλέψεις είναι ότι το καλύτερο μέλλον είναι αυτό που δημιουργούμε τώρα. Το I-Ching είναι ουσιαστικά ένα βιβλίο σοφίας. Κάποιος μπορεί να πάρει κάθε εξάγραμμα, να το στοχαστεί, να το μελετήσει και να διαλογιστεί πάνω σε αυτό για να διευρύνει την αντίληψή του για την ανθρώπινη φύση. Προσωπικά, έτσι χρησιμοποιώ αυτό το Βιβλίο.

Έθεσα, λοιπόν, μια ερώτηση σχετικά με τους ταραχώδεις καιρούς που διανύουμε. Βγήκε το Εξάγραμμο 23: PO / Η Απόσχιση. Το θεωρώ ενδιαφέρον και επίκαιρο.

Αυτό το εξάγραμμο μπορεί να κατανοηθεί σε σχέση με τον εξωτερικό μας κόσμο, αλλά και με τον εσωτερικό μας κόσμο.

Όσον αφορά τον εσωτερικό μας κόσμο, η κατανόησή μου είναι ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι συνήθεις συμπεριφορές μας έχουν κλείσει τον κύκλο τους και τη χρησιμότητά τους. Δεν μας εξυπηρετούν πια και οι συνέπειές τους είναι πλέον καταστροφικές. Είναι καιρός να διευρύνουμε την προσοχή μας από το ατομικό μας επίπεδο επιθυμιών και αναγκών, ώστε να συμπεριλαμβάνει το όφελος και των συνανθρώπων μας.
Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι, όπως είμαστε βιολογικά συνδεδεμένοι, πράγμα που βιώνουμε με τον δύσκολο τρόπο μέσω των μεταδοτικών επιδράσεων του COVID-19, είμαστε επίσης συνδεδεμένοι σε κάθε άλλο επίπεδο της ύπαρξής μας.

Αυτόν τον καιρό, καλούμαστε να στραφούμε εντός, σε εσωτερική απομόνωση, ανάλογη με την οδηγία να “μείνουμε μέσα.”
Δεν είναι καιρός για δράση.

Σε σχέση με τον εξωτερικό κόσμο, είναι η εποχή που οι υφιστάμενες δομές σε όλους τους τομείς (οικονομικούς, κοινωνικούς , εκπαιδευτικούς κ.λπ.) έχουν, επίσης, πάψει να εξυπηρετούν την ανθρωπότητα και αυτόν τον πλανήτη. Έχουν ολοκληρώσει τον σκοπό τους. Ο κύκλος τους έχει κλείσει. Καταρρέουν. Η κατάρρευση είναι αυτή που αντιλαμβανόμαστε ως “καταστροφή”.

Ωστόσο, αυτό που μας περιμένουν είναι αλλαγές. Θυμηθείτε το καλό παλιό ρητό: αυτό που αντιστέκεσαι, επιμένει.

Το κείμενο του εξαγράμματος ξεκάθαρα λέει “καμία κατηγορία“. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν γιατί είμαστε “κακοί”. Απλά έχει έρθει η ώρα! Οπότε, ας πάψουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον και το “σύστημα” κι ας στραφούμε εντός.

Καλούμαστε να εξετάσουμε τον τρόπο ζωής μας (εσωτερικό και εξωτερικό), να τον αναδιοργανώσουμε και να προσαρμοστούμε στις αλλαγές. Τότε θα είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε τη θέση μας σε αυτούς που επιμένουν να υπάρχουν τα παλιά συστήματα που δεν ωφελούν ευεργετικά πλέον κανέναν. Ένας “μεγάλος καρπός παραμένει αφάγωτος, ο οποίος θα βλαστήσει από τον σπόρο που έχει ήδη φυτευτεί“.

Η εικόνα του εξαγράμματος το δείχνει καθαρά:

Το βουνό αναπαύεται πάνω στη γη. Όταν είναι στενό και απόκρημνο, πρέπει να καταρρεύσει. Η θέση του είναι γερή μόνο όταν αναδύεται από τη γη διάπλατα και επιφανώς, όχι περήφανα και απόκρημνα. Παρομοίως, αυτοί που ηγούνται, αναπαύονται πάνω στο θεμέλιο των ανθρώπων. Πρέπει να είναι γενναιόδωροι και αγαθοεργοί, όπως η γη που όλα τα βαστά. Τότε είναι που καταφέρνουν να κάνουν τη θέση τους ασφαλή όπως ένα βουνό στην γαλήνη του.

Εισερχόμαστε σε ένα νέο κύκλο! Αυτοί είναι συναρπαστικοί καιροί, αλλά και μια δύσκολη εποχή που πρέπει να τηρήσουμε εγκράτεια και να είμαστε σε εγρήγορση.

Παρακάτω, παραθέτω δική μου μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου του εξαγράμματος από το βιβλίο “WILHELM/BAYNES Book of Changes / I-Ching”.

Αν επιθυμείτε, διαβάστε το, στοχαστείτε το, διαλογιστείτε πάνω σε αυτό και φτάστε στη δική σας κατανόηση.

Αν όχι, δεν έχει καθόλου σημασία. Αρκεί να παραμένετε στο παρόν, χωρίς φόβο, χωρίς “μελλοντολογίες”, επανερχόμενοι στο κέντρο σας κάθε φορά που κάποιος εξωτερικός (ή εσωτερικός) παράγοντας σάς αποσταθεροποιεί.

I-Ching 23 «Η Απόσχιση»

ΚΡΙΣΗ: Δεν εξυπηρετεί κανέναν να πάει πουθενά.

Πρόκειται για το σημείο των καιρών όπου ο κατώτερος άνθρωπος προχωράει μπροστά και ετοιμάζεται να εκτοπίσει τους λίγους που έχουν απομείνει δυνατοί και ανώτεροι άνθρωποι. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, που οφείλονται στον χρόνο, δεν ευνοεί τον ανώτερο άνθρωπο να αναλάβει κάτι.

Η ορθή συμπεριφορά σε τέτοιους δυσμενείς καιρούς φαίνεται από τις εικόνες και τις ιδιότητές τους. Το κατώτερο τρίγραμμο αντιπροσωπεύει τη γη, οι ιδιότητες της οποίας είναι η πραότητα και η αφοσίωση. Το ανώτερο τρίγραμμο αντιπροσωπεύει το βουνό, η ιδιότητα του οποίου είναι η σιγή. Αυτό υπονοεί ότι θα χρειαστεί κανείς να υπομένει τη δυσμενή εποχή και να παραμείνει σιωπηλός. Διότι το ζήτημα δεν είναι οι πράξεις του ανθρώπου, αλλά οι χρονικές συνθήκες οι οποίες, σύμφωνα με τους ουράνιους νόμους, δείχνουν μια εναλλαγή αύξησης και μείωσης, πλήρωσης και εκκένωσης. Είναι αδύνατον να εξουδετερώσει κανείς τις συνθήκες αυτών των σημείων των καιρών. Επομένως, δεν πρόκειται για δειλία, αλλά για σοφία όταν υπομένεις και αποφεύγεις τη δράση.

Η ΕΙΚΟΝΑ: Το βουνό στερεώνεται στη γη: η εικόνα της απόσχισης. Επομένως, αυτοί που είναι πάνω, μπορούν να εξασφαλίσουν τη θέση τους μόνο δίνοντας γενναιόδωρα σε αυτούς που είναι κάτω.

Το βουνό αναπαύεται πάνω στη γη. Όταν είναι στενό και απόκρημνο, πρέπει να καταρρεύσει. Η θέση του είναι γερή μόνο όταν αναδύεται από τη γη διάπλατα και επιφανώς, όχι περήφανα και απόκρημνα. Παρομοίως, αυτοί που ηγούνται, αναπαύονται πάνω στο θεμέλιο των ανθρώπων. Πρέπει να είναι γενναιόδωροι και αγαθοεργοί, όπως η γη που όλα τα βαστά. Τότε είναι που καταφέρνουν να κάνουν τη θέση τους ασφαλή όπως ένα βουνό στην γαλήνη του.

ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ: 

Το έξι στην αρχή σημαίνει: έχει σπάσει το πόδι του κρεβατιού. Αυτοί που επιμένουν καταστρέφονται. Κακοτυχία. 

Ο κατώτερος άνθρωπος βρίσκεται σε άνοδο και ξεκινά κρυφά την καταστροφική του διέλευση κάτωθεν για να υπομονεύσει τη θέση όπου αναπαύεται ο ανώτερος άνθρωπος. Αυτοί που ακολουθούν τον ηγέτη και που παραμένουν πιστοί καταστρέφονται από τη συκοφαντία και την ίντριγκα. Η κατάσταση προμηνύει καταστροφή, κι όμως δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις, παρά να περιμένεις.

Το έξι στην δεύτερη θέση σημαίνει: το κρεβάτι έχει σπάσει στην άκρη του. Όσοι επιμένουν καταστρέφονται. Κακοτυχία. 

Η δύναμη του κατώτερου ανθρώπου αναπτύσσεται. Ο κίνδυνος πλησιάζει το άτομο. Υπάρχουν ήδη σαφείς ενδείξεις και η ανάπαυση έχει ταραχτεί. Επιπρόσθετα, σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση ο καθένας παραμένει αβοήθητος άνωθεν και κάτωθεν. Απαιτείται εξαιρετική προσοχή σε αυτή την απομόνωση. Χρειάζεται ο καθένας να προσαρμοστεί στον χρόνο και να αποφύγει εγκαίρως τον κίνδυνο. Η ισχυρογνώμονη επιμονή να κρατήσει τη θέση του οδηγεί στην πτώση.

Το έξι στην τρίτη θέση σημαίνει: αποσχίζεται από αυτούς. Καμία κατηγορία. 

Το άτομο βρίσκει τον εαυτό του σε ένα κακό περιβάλλον και το κρατούν σε αυτό εξωτερικοί δεσμοί. Έχει, όμως, μια εσωτερική σχέση με τον ανώτερο άνθρωπο και μέσα από αυτήν, αποκτά τη σταθερότητα να απελευθερωθεί από τους τρόπους των κατώτερων ανθρώπων γύρω του. Αυτό τον φέρνει, βέβαια, σε αντιπαράθεση με αυτούς, αλλά αυτό δεν είναι λάθος. 

Το έξι στην τέταρτη θέση σημαίνει: το κρεβάτι έχει αποσχιστεί μέχρι το δέρμα. Κακοτυχία. 

Εδώ η καταστροφή επηρεάζει όχι μόνο τον τόπο ανάπαυσης, αλλά και τον ένοικό του. Δεν προστίθεται κανένα περαιτέρω σχόλιο ή ειδοποίηση. Η κακοτυχία έχει κορυφωθεί. Δεν μπορεί πλέον να αποτραπεί. 

Το έξι στην πέμπτη θέση σημαίνει: ένα κοπάδι ψαριών. Φτάνει η εύνοια από την αυλή των κυριών. Όλα συμβαίνουν για την πρόοδο. 

Εδώ, σε άμεση απόσταση από την δυνατή, φωτοδότρια αρχή στην κορυφή, η φύση της σκοτεινής δύναμης υποβάλλεται σε μια αλλαγή. Δεν αντιτίθεται πλέον στην δυνατή αρχή μέσω ίντριγκας, αλλά υποβάλλεται στην καθοδήγησή της. Πράγματι, ως η κορυφή όλων των άλλων αδύναμων γραμμών, τις οδηγεί στη δυνατή γραμμή, όπως η πριγκήπισσα οδηγεί τις κυρίες των τιμών της, σαν ένα κοπάδι ψαριών, στον σύζυγό της, κι έτσι κερδίζει την εύνοιά του. Δεδομένου ότι το κατώτερο στοιχείο τοποθετείται εκουσίως κάτω από το ανώτερο, επιτυγχάνει την ευτυχία και το ίδιο λαμβάνει και το ανώτερο. Επομένως, όλα πάνε καλά. 

Το εννέα στην κορυφή σημαίνει: Υπάρχει ένα μεγάλο φρούτο αφάγωτο ακόμα. Ο ανώτερος ανθρώπος λαμβάνει ένα άρμα. Ο οίκος του κατώτερου ανθρώπου αποσχίζεται. 

Εδώ η απόσχιση φτάνει στο τέλος της. Όταν έχει ξοδευτεί η κακοτυχία, καλύτερα χρόνια επιστρέφουν. Παραμένει ο σπόρος του αγαθού και μόλις ο καρπός πέσει στο έδαφος, η τροφή αναβλύζει εκ νέου από τον σπόρο του. Ο ανώτερος άνθρωπος αποκτά και πάλι επιρροή και αποτελεσματικότητα. Στηρίζεται από την κοινή γνώμη, η οποία τον διαδίδει, σαν να κάθεται σε άρμα. Ο κατώτερος άνθρωπος, όμως, θα γευτεί το ίδιο του το κακό. Ο οίκος του αποσχίζεται. Εδώ δουλεύει ένας νόμος της φύσης. Το κακό δεν είναι καταστροφικό μόνο για το καλό, αλλά αναπόφευκτα αυτοκαταστρέφεται. Γιατί το κακό, το οποίο επιβιώνει μόνο με άρνηση, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει αυτοδύναμα. Ο κατώτερος άνθρωπος καλά κρατεί όταν βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του ανώτερου. 

Σε Βοηθώ να Ενισχύεις την Πίστη στον Εαυτό σου και την Αυτονομία σου

Γίνε το Αυτόφωτο Ον που Έχεις Σχεδιαστεί να Είσαι
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Δήμητρα Μονοκρούσου

Πιστοποιημένη Εκπαιδευτής στην ψυχοθεραπευτική πρακτική της Νοερής Απεικόνισης, της Φαινομενολογίας & της Φαντασίας | Professional Coach.

Τα μαθήματα, οι συνεδρίες και τα σεμινάρια που διεξάγει η Δήμητρα Μονοκρούσου είναι εγκεκριμένα και σχεδιασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μοντέλου θεραπείας του American Institute for Mental Imagery της Νέας Υόρκης, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από το New York State Board of Regents να παρέχει μεταπτυχιακά προγράμματα πιστοποίησης σε όλα τα επαγγέλματα υγείας.

Έχουν προσωπικά εγκριθεί και υποστηρίζονται από τον ιδρυτή του Ινστιτούτου,  Dr. Gerald N. Epstein, MD, ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ψυχίατρος και επιστήμονας ολοκληρωμένης υγειονομικής περίλθαψης στον τομέα της θεραπείας και της αυτο-μεταμόρφωσης.

© Επιτρέπεται η αναδημοσίευση περιεχομένου μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ..

Αποποίηση Ευθυνών

Η Δήμητρα Μονοκρούσου δεν είναι επαγγελματίας υγείας. Καμία από τις συμβουλές της δεν πρέπει να αντικαθιστά ιατρικές συμβουλές. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη δική σας διακριτικότητα, κρίση και λογική ανά πάσα στιγμή και δεν πρέπει να παραβιάζετε τοπικούς, εθνικούς ή διεθνείς νόμους. Σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρηθεί η Δήμητρα υπεύθυνη για τυχόν άμεσες, έμμεσες, τυχαίες, τιμωρικές, ειδικές ή επακόλουθες ζημίες που προκύπτουν από τη χρήση ή την αδυναμία χρήσης των πληροφοριών που μοιράζεται με το κοινό. Εάν έχετε κάποια ιατρική κατάσταση ή ανησυχία για την υγεία σας, να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.