Συνέντευξη από τον Ελληνικό Ταχυδρόμο (Hellenic Mail): η Γνώση Ενυπάρχει σε Όλους

© Επιτρέπεται η αναδημοσίευση αυτού του περιεχομένου μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ.

Κυρία Μονοκρούσου, σήμερα είστε η μοναδική στην Ελλάδα έμπειρη σύμβουλος και εκπαιδεύτρια Νοερής Απεικόνισης. Πως ξεκίνησε αυτό το υπέροχο ταξίδι;

Είχα ξεκινήσει την εκπαίδευσή μου στο professional coaching έπειτα από μια προϋπηρεσία 18 ετών στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα. Στην πορεία διαπίστωσα ότι η διαδικασία του coaching χρειάζεται κάτι επιπλέον. Ενώ η βασική αρχή του coaching είναι να ασκείται η ενεργή ακοή και να μην επεμβαίνεις στη διαδικασία του ασκούμενου να βρίσκει ο ίδιος την απάντηση που αναζητεί στο ζήτημά του, διαπίστωσα ότι η διαδικασία προς την επίτευξη του στόχου χρειαζόταν μια διαφορετική προσέγγιση. Προσωπικά, έβρισκα τα υπάρχοντα μοντέλα του coaching λίγο τυποποιημένα και οι ασκούμενοι έδειχναν να μην πιστεύουν πολύ σε αυτά. Αυτό που απουσίαζε ανάμεσα στον καθορισμό του στόχου και την επίτευξή του ήταν το άμεσο και προσωπικό βίωμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας που επιφέρει μια συνειδητοποίηση. Η συνειδητοποίηση ενδυναμώνει την πρόθεση του ασκούμενου να επιτύχει τον στόχο του.  Στην αναζήτησή μου για μια λύση, βρήκα το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Νοερής Απεικόνισης στη Νέα Υόρκη όπου εκπαιδεύτηκα επί 4 έτη υπό την προσωπική καθοδήγηση και εποπτεία του ιδρυτή της, Dr. Gerald Epstein, MD. Ενώ ακολουθεί μια παρόμοια φιλοσοφία με το coaching, η μεθοδολογία του Ινστιτούτου δίνει επιπλέον στον ασκούμενο ένα ισχυρό και καθαρά βιωματικό εργαλείο για να επιφέρει την αλλαγή που θέλει να δει. Αυτό το εργαλείο είναι η Νοερή Απεικόνιση.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την Νοερή Απεικόνιση; Τι διαφορά έχει από άλλες τεχνικές οραματισμού;

Η διαφορά καταρχάς είναι ότι αποτελεί βίωμα και αμέσως αποκαλύπτεται στον ασκούμενο τι οργανώνει τώρα την ζωή του και συγχρόνως τι μπορεί να κάνει. Δεύτερον, δεν θεωρούμε ότι ο ασκούμενος χρήζει βελτίωσης. Συνεπώς, δεν μιλάμε για εργαλείο αυτοβελτίωσης. Αντίθετα, θεωρούμε ότι έχει γεννηθεί αυτόφωτος και πλήρης και ότι στην πορεία της ζωής του οι υποβολές που δέχεται συνεχώς από το περιβάλλον του και ο τρόπος με τον  οποίο έχει ερμηνεύσει τις καταστάσεις της ζωής του δημιουργούν εμπόδια που περιορίζουν την ανάπτυξη του. Τρίτον, ο σκοπός της πρακτικής δεν είναι να οραματιζόμαστε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα για να αισθανθούμε καλύτερα. Κατά την άσκηση της Νοερής Απεικόνισης, μέσα από εικόνες και μέσω των αισθήσεων, ο ασκούμενος είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τι είναι αυτό που τον περιορίζει. Απεικονίζονται οι επιλογές που έχει κάνει και η συμπεριφορά του άμεσα. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι διαπιστώνουμε τις επιλογές και τη συμπεριφορά μας σε βάθος χρόνου μετά από ορισμένες ανεπιθύμητες συνέπειες και με ατελείωτες αναλύσεις. Βλέπει άμεσα και από μόνος του την  απεικόνιση της κατάστασης με απόλυτα ασφαλή και προσιτό στον ίδιον τρόπο. Κατανοεί πραγματικά πώς συμπεριφέρεται και ποια πεποίθηση κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Η διαπίστωση αυτή αμέσως γεννά την αποκάλυψη του πώς να την αντιστρέψει και να προχωρήσει μπροστά με συνειδητή βούληση και να επαναφέρει ισορροπία εντός του και, κατά συνέπεια, στη ζωή του. Αυτό είναι εφικτό διότι η γνώση ενυπάρχει ήδη σε όλους μας και δεν χρειάζεται κάποιος έξω από εμάς να μάς υποδεικνύει συγκεκριμένα πώς να σκεφτόμαστε και να πράττουμε. Απλά, ο εκπαιδευτής  διευκολύνει τον ασκούμενο εκπαιδεύοντάς τον ώστε να κατανοεί τη γλώσσα της απεικόνισης που είναι η μητρική γλώσσα όλων μας και η κοινή γλώσσα όλων των ανθρώπων παγκοσμίως. Η πρόθεση του ασκούμενου προς την επίτευξη του στόχου του είναι προϊόν της δικής του αποκάλυψης. Αυτό ενδυναμώνει τη βούλησή του και εξασφαλίζει ότι θα πορευτεί με συνέπεια προς την επίτευξη του στόχου του. Με τον τρόπο αυτό, ο ασκούμενος μαθαίνει να εμπιστεύεται τον ίδιο του τον εαυτό στην πορεία της ζωής του και η αυτοδυναμία του ενισχύεται σημαντικά.

Ενημερωθήκαμε ότι επιπλέον γίνονται  online συνεδρίες. Είναι κάτι καινούργιο. Θα θέλατε να μας μιλήσετε και για αυτό;

Ναι, οι συνεδρίες πάντα προσφέρονταν σε προσωπικές συναντήσεις και διαδικτυακά, αλλά οι διαδικτυακές συνεδρίες έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό λόγω του Covid-19. Η εμπειρία είναι η ίδια πάντως. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά.

Αναλυτικότερα, έρχεται ο ασκούμενος και λέει ή ότι βιώνει ένα πρόβλημα στη σχέση του, ή ότι θέλει να διευρύνει την αυτεπίγνωσή του ή ότι θέλει να βρει κάτι άλλο στην ζωή του. Δεν ξέρει τι και αισθάνεται ότι έχει κολλήσει κάπου. Δεν προβαίνουμε σε αναλυτικές συζητήσεις αφού δεν πρόκειται για ψυχανάλυση ή ψυχοθεραπεία.  Δεν αναζητούμε την αιτιώδη σχέση ανάμεσα σε αυτό που παρουσιάζεται σήμερα και σε αυτό που το πυροδότησε. Αντίθετα, ξεκινάμε από εκεί όπου βρισκόμαστε σήμερα και το εξερευνούμε για να δούμε τι μπορεί να γίνει από τώρα και στο εξής. Κάνουμε μία άσκηση Νοερής Απεικόνισης που παίρνει μόνο ένα λεπτό. Ο ασκούμενος κάθεται σε μία καρέκλα, αρχίζει με μερικούς κύκλους αναπνοών για να ηρεμήσει και για να μπει σε καρδιακή συνοχή. Θέτουμε μια πρόθεση για αυτό που θέλουμε να εξερευνήσουμε και ο εκπαιδευτής τον καθοδηγεί κατά τη διάρκεια της άσκησης η οποία πυροδοτεί μια αυθόρμητη απεικόνιση και εμπειρία. Αυτό συμβαίνει ενώ ο ασκούμενος είναι σε εγρήγορση. Δεν πρόκειται για υπνωτισμό ή υπνοθεραπεία. Εξερευνούμε την εμπειρία που βιώνει αυτόν τον καιρό με μια συγκεκριμένη για την κατάσταση άσκηση νοερής απεικόνισης, όπου ο ασκούμενος βλέπει, νιώθει, αισθάνεται και αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα. Με την ολοκλήρωση της άσκησης, ο ασκούμενος περιγράφει την εμπειρία του και διδάσκεται πώς να διαβάζει αυτήν την εμπειρία. Δεν αναλύουμε, ούτε ερμηνεύουμε. Η εμπειρία «διαβάζεται» με τον αναλογικό συλλογισμό και εξετάζεται φαινομενολογικά. Δηλαδή, εξερευνούμε την εμπειρία που παρουσιάζεται μπροστά μας. Παρακάμπτουμε την ψυχαναγκαστική γραμμική λογική της αιτίας και του αποτελέσματος. Για παράδειγμα, ίσως ο ασκούμενος δηλώσει ότι αισθάνεται ένα βάρος στην καρδιά του. Τότε ρωτάμε τι είναι αυτό που τον βαραίνει και κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης άσκησης του ενός λεπτού, βλέπει, αισθάνεται και αντιλαμβάνεται την απεικόνιση του τι τον βαραίνει πραγματικά. Στη συνέχεια προχωράμε στην αντιστροφή αυτής της κατάστασης για να ελευθερωθεί από το βάρος και να προχωρήσει μπροστά με ελευθερία, εμπιστοσύνη στον εαυτό του και συνεπώς με αυτοδυναμία.

Πρώτη δημοσίευση στην έντυπη εφημερίδα Hellenic Mail / 22 Ιουλίου, 2020. 

Σε Βοηθώ να Ενισχύεις την Πίστη στον Εαυτό σου και την Αυτονομία σου

Γίνε το Αυτόφωτο Ον που Έχεις Σχεδιαστεί να Είσαι
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ
[et_bloom_inline optin_id="optin_23"]

Δήμητρα Μονοκρούσου

Πιστοποιημένη Εκπαιδευτής στην ψυχοθεραπευτική πρακτική της Νοερής Απεικόνισης, της Φαινομενολογίας & της Φαντασίας | Professional Coach.

Τα μαθήματα, οι συνεδρίες και τα σεμινάρια που διεξάγει η Δήμητρα Μονοκρούσου είναι εγκεκριμένα και σχεδιασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μοντέλου θεραπείας του American Institute for Mental Imagery της Νέας Υόρκης, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από το New York State Board of Regents να παρέχει μεταπτυχιακά προγράμματα πιστοποίησης σε όλα τα επαγγέλματα υγείας.

Έχουν προσωπικά εγκριθεί και υποστηρίζονται από τον ιδρυτή του Ινστιτούτου,  Dr. Gerald N. Epstein, MD, ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ψυχίατρος και επιστήμονας ολοκληρωμένης υγειονομικής περίλθαψης στον τομέα της θεραπείας και της αυτο-μεταμόρφωσης.

© Επιτρέπεται η αναδημοσίευση περιεχομένου μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ..

Αποποίηση Ευθυνών

Η Δήμητρα Μονοκρούσου δεν είναι επαγγελματίας υγείας. Καμία από τις συμβουλές της δεν πρέπει να αντικαθιστά ιατρικές συμβουλές. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη δική σας διακριτικότητα, κρίση και λογική ανά πάσα στιγμή και δεν πρέπει να παραβιάζετε τοπικούς, εθνικούς ή διεθνείς νόμους. Σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρηθεί η Δήμητρα υπεύθυνη για τυχόν άμεσες, έμμεσες, τυχαίες, τιμωρικές, ειδικές ή επακόλουθες ζημίες που προκύπτουν από τη χρήση ή την αδυναμία χρήσης των πληροφοριών που μοιράζεται με το κοινό. Εάν έχετε κάποια ιατρική κατάσταση ή ανησυχία για την υγεία σας, να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.