Ιανουάριος: η Μυστικιστική Πύλη της Μεταμόρφωσης

(Πάτα το κουμπί CC στο βίντεο για Ελληνικούς υπότιτλους)

Σού άρεσε το βίντεο;

Πάτα το κουμπί εγγραφής στο κανάλι YouTube για να λαμβάνεις ειδοποίηση όταν ανεβάζω νέα βίντεο.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ

Σε αυτό το άρθρο, συζητώ την μυστικιστική σημασία του Ιανουαρίου και πώς μπορείς να αξιοποιήσεις έμπρακτα τη σημασία αυτή για να επιφέρεις την αλλαγή που επιθυμείς να δεις στην ζωή σου το νέο έτος. Προσφέρω και μια άσκηση νοερής απεικόνισης ως πρωτοχρονιάτικο δώρο.

Ένας από τους σημαντικούς θεούς της Αρχαίας Ρωμαϊκής περιόδου ήταν ο Ιανός, απ’ όπου βγαίνει το όνομα “Ιανουάριος”. Ο θεός αυτός απεικονίζεται με δύο πρόσωπα. Το ένα κοιτάζει ανατολικά, απ’ όπου ανατέλλει ο ήλιος και το άλλο κοιτάζει δυτικά, όπου ο ήλιος δύει. Αυτό σηματοδοτεί το πέρασμα του χρόνου.

Ο Ιανός απεικονίζεται επίσης να κρατά ένα ραβδί στο δεξί του χέρι και δύο κλειδιά στο αριστερό του χέρι.

Το ραβδί είναι αγωγός ή ένα συμπαντικό “βύσμα” ανάμεσα στα ουράνια και τη γη. Είναι η άμεση σύνδεση πληροφοριών από τους πνευματικούς κόσμους και από τους επίγειους κόσμους, καθώς το ραβδί συνδέει και τους δύο.

Κρατά ένα χρυσό κλειδί που αντιπροσωπεύει τον ήλιο, το αρσενικό στοιχείο, το γιν το οποίο ξεκλειδώνει την πνευματική δύναμη και ένα ασημένιο κλειδί, που αντιπροσωπεύει τη σελήνη, το θηλυκό στοιχείο, το γιαν και το οποίο ξεκλειδώνει την παροδική δύναμη της ύλης.

Τα κλειδιά υποδηλώνουν την απελευθέρωση, την γνώση,  τα μυστήρια και τη μύηση. Ο Ιανός που κρατά αυτά τα κλειδιά είναι ο θεός της μύησης. Κρατάει τα κλειδιά που έχουν τη δύναμη να ανοίγουν και να κλείνουν την πύλη που οδηγεί στη σφαίρα των θεών και των ανθρώπων, στις πύλες του χειμερινού και θερινού ηλιοστάσιου. Του Janua Coeli του Αιγόκερου, που είναι η πύλη των θεών και του Janua Inferni του Καρκίνου που είναιη πύλη των ανθρώπων. 

Τώρα τον Ιανουάριο, διανύουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο,  Janua Coeli, του Αιγόκερου.

Στη μυθολογία, ο Αιγόκερως ήταν η πύλη των Θεών. Έτσι πάλι έχουν άλλη μια άμεση σύνδεση, καθώς ο Ιανός είναι ο θεός του νέου ξεκινήματος και της μετάβασης κι επομένως κάθε είδους Πύλης και Εισόδου, καθώς και των στοιχείων της κίνησης και της αλλαγής. 

Τέλος, ο Ιανός συνδέεται με τον Ουροβόρο, το φίδι που τρώει την ουρά του, ένα αρχαίο σύμβολο του κύκλου της ζωής και του θανάτου, νέων ξεκινημάτων και της αναγέννησης. 

Έτσι ο Ιανός είναι ένας συναρπαστικός θεός προς στοχασμό αυτή την περίοδο του χειμερινού ηλιοστασίου. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε την τάση για νέα ξεκινήματα και να επιθυμούμε να επιφέρουμε αλλαγές στη ζωή μας.  

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουμε μάθει να θέτουμε νέους στόχους. Οι στόχοι είναι το τελικό προϊόν των προσπαθειών μας. Αλλά θυμήσου ότι οι στόχοι προβάλλονται στο μέλλον που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Οπότε, καθώς σκέφτεσαι και ορίζεις τον στόχο σου, τον εναποθέτεις σε μια σφαίρα ανύπαρκτη. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι, καθώς θέτεις τον στόχο σου, την ίδια στιγμή δημιουργείς και την πιθανότητα της αποτυχίας. Διότι το να θέτεις έναν στόχο για το μη υπαρκτό μέλλον δημιουργεί και την προσδοκία να επιτευχθεί. Η προσδοκία συνήθως συνοδεύεται από τον φόβο της αποτυχίας και μπορεί να επιφέρει αυτο-αμφισβήτηση. Αυτή η κατάσταση, σού ρουφάει την ενέργεια. Οι προσπάθειές σου γίνονται κοπιαστικές, ο δρόμος προς την επίτευξη μοιάζει ατελείωτος. Οι περισσότεροι τελικά τα παρατάτε ή αποσπάται η προσοχή σας από πολλά άλλα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή σας, με αποτέλεσμα οι αρχικοί σας στόχοι να μπουν σε χαμηλή προτεραιότητα. 

Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο να ορίζεις στόχους, αλλά αυτό που συνήθως λείπει για να επιτευχθούν είναι η ίδια η πρόθεση που μας παρακινεί να τους επιτύχουμε. 

Ίσως ρωτήσεις ποια η διαφορά ανάμεσα στους στόχους και την πρόθεση. 

Ο αγαπημένος μου δάσκαλος, Dr. Gerald Epstein, ιδρυτής του American Institute for Mental Imagery δίδασκε ότι “η πρόθεση αποβλέπει σ’ έναν σκοπό και ο σκοπός είναι η κίνηση προς κάτι“.

Ο στόχος είναι μια στατική ιδέα αυτού που θέλεις να πετύχεις. Δεν έχει αυτό καθεαυτό ζωή μέσα του. Η πρόθεση φέρει την ζωή της κίνησης μέσα της. Κι αυτό συνδέεται άμεσα με την πρακτική της νοερής απεικόνισης, διότι η νοερή απεικόνιση πυροδοτεί την κίνηση μέσα σου.  Η νοερή απεικόνιση έχει να κάνει με την ίδια την διαδικασία της αλλαγής και της μεταμόρφωσης και είναι ένας αποτελεσματικός και απλός τρόπος για θεραπεία και για να αλλάξεις μια ποιότητα του εαυτού σου, συναισθηματικά, σωματικά ή πνευματικά.  

Γι αυτό, χρειάζεται να ορίσεις την πρόθεση του στόχου που θέλεις να πετύχεις.  

Έχω δημιουργήσει μια άσκηση νοερής απεικόνισης την οποία μπορείς να κάνεις κάθε πρωί και κάθε βράδυ. Ο σκοπός της είναι να σε βοηθήσει να περάσεις έμπρακτα από τη μυστικιστική πύλη που αυτή η περίοδος του χρόνου έχει να προσφέρει, ώστε να εμφυσάς σε καθημερινή βάση ζωή στην πρόθεσή για να επιτύχεις τον στόχο που έχεις θέσει.

Θυμήσου πως, ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σου, η αληθινή αλλαγή ξεκινά από εσένα και έχεις απέραντη δύναμη να την επιφέρεις.  

Η Madame Colette Aboulker-Muscat που ήταν η πρωταρχική δασκάλα της νοερής απεικόνισης συνόψισε την διαδικασία της νοερής απεικόνισης με την ακόλουθη φράση:

Η εικόνα είναι ζωή, που έρχεται να βοηθήσει τη ζωή και είναι η ίδια η κίνηση της ζωής που επανεκκινεί τη ζωή. 

Για να κάνεις την άσκηση, πρώτα θα χρειαστεί να έχεις ορίσει τη συγκεκριμένη σου πρόθεση. Για χάρη της άσκησης, θέτω την πρόθεση της μετατόπισης από το αίσθημα του “έχω κολλήσει” στην ποιότητα της έμπνευσης. Εσύ μπορείς να αντικαταστήσεις την πρόθεση αυτή με μια που σε αφορά προσωπικά