Στις Μέρες της Ζωής σου

Σοφά λόγια από τον Ουίλιαμ Σαρογιάν, Οι Ημέρες της Ζωής Σας, 1939.

Στις ημέρες της ζωής σου, ζήσε έτσι ώστε, εκείνον τον καιρό τον καλό, δεν θα υπάρχει καμία ασχήμια ή θάνατος για σένα ή για οποιαδήποτε ζωή που η δική σου θα έχει αγγίξει. Αναζήτησε παντού την καλοσύνη, και όταν την βρεις, ανέσυρέ την από την κρυψώνα της και άφησέ την ελεύθερη και αδιάντροπη.

Εναπόθεσε στην ύλη και τη σάρκα τις ελάχιστες αξίες, γιατί αυτά είναι όσα διατηρούν τον θάνατο και πρέπει να πεθάνουν. Ανακάλυψε σε όλα εκείνο που λάμπει και που είναι υπεράνω διαφθοράς. Ενθάρρυνε την αρετή σε κάθε καρδιά την οποία η ντροπή και η τρομοκρατία του κόσμου έχει ωθήσει σε μυστικότητα και θλίψη. Αγνόησε το προφανές, γιατί είναι ανάξιο της διαυγούς ματιάς και της ευγενικής καρδιάς.

Να είσαι ούτε κατώτερος, ούτε ανώτερος κανενός ανθρώπου. Θυμήσου ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μια παραλλαγή του εαυτού σου. Η ενοχή του κάθε ανθρώπου είναι και δική σου. Καμία αθωότητα του ανθρώπου δεν είναι ξεχωριστό κομμάτι. Περιφρόνησε το κακό και το ανόσιο, αλλά όχι τους ανθρώπους του κακού και του ανόσιου. Κατάλαβε ότι αυτοί δεν ντρέπονται να είναι ευγενικοί και καλοσυνάτοι, αλλά αν έρθει η ώρα στη ζωή σου να σκοτώσεις, σκότωσε και μη μετανοείς.

Στις ημέρες της ζωής σου, ζήσε έτσι ώστε, σε αυτόν τον θαυμάσιο καιρό, να μη συμβάλλεις στη δυστυχία και τη θλίψη του κόσμου, αλλά να χαμογελάς για την απέραντη χαρά και το μυστήριό του