οταν η εικονα θεραπευει

Δημητρα Μονοκρουσου

© Επιτρέπεται η αναδημοσίευση αυτού του περιεχομένου μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ.

Μια έμφυτη σε όλους ικανότητα η οποία δεν αναφέρεται συχνά στη χώρα μας και με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον σκεφτόμαστε, συμπεριφερόμαστε και ζούμε είναι η νοερή απεικόνιση. Τείνουμε να πιστεύουμε ότι η νοερή απεικόνιση είναι κάτι που χρησιμοποιούν κυρίως τα παιδιά και ότι οι ενήλικες σκέφτονται περισσότερο με τη λογική. Στην πραγματικότητα, όμως, όλοι ανεξαιρέτως εφαρμόζουμε την νοερή απεικόνιση όλη την ώρα.

Πρόκειται για μια ικανότητα με θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Πώς εξηγείται αυτό;

Όταν, για παράδειγμα, σκεφτόμαστε τι θα συμβεί στο μέλλον, ενδέχεται η εικόνα ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά ή να αποτύχει, να μάς γεμίσει με άγχος. Σφίγγονται οι μύες μας, επιταχύνεται ο καρδιακός μας ρυθμός και ξεσπάμε σε ιδρώτα. Αυτή η τάση είναι μεν ένας αμυντικός μηχανισμός πρόληψης, αλλά μπορεί να έχει βλαπτικές συνέπειες, καθώς οι «απειλές» που αντιλαμβανόμαστε στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε συνήθως δεν αφορούν ζητήματα “ζωής και θανάτου” όπως θα συνέβαινε εάν μάς κυνηγούσε ένας τίγρης. Επομένως, δεν ωφελεί καθόλου την πνευματική και σωματική μας υγεία η αυξημένη αδρεναλίνη που συνοδεύει το άγχος.

Το ίδιο συμβαίνει όταν ανακαλούμε ευχάριστες ή δυσάρεστες εμπειρίες που βιώσαμε στο παρελθόν. Αυτό γεννά συναισθήματα και αναπαράγει μια αντίστοιχη ανταπόκριση των αισθήσεών μας, με αποτέλεσμα να ζούμε την εμπειρία αυτή ξανά και ξανά σαν να συμβαίνει στο παρόν. Αυτό επηρεάζει τη φυσιολογία μας, θετικά ή αρνητικά.

Τι γνωρίζουμε ιστορικά για τη νοερή απεικόνιση;

Ενώ, λοιπόν, δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη χώρα μας γύρω από τη νοερή απεικόνιση, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, με μια μικρή ιστορική αναδρομή, θα δούμε πως η νοερή απεικόνιση έχει βαθιά τις ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα, την Αρχαία Αίγυπτο και σε αρχαίες παραδόσεις της Μεσογείου. Σε διάφορες μορφές και με διάφορες ονομασίες, είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στον τομέα της ιατρικής. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Jeanne Achterberg, η διάγνωση και η θεραπεία με βάση τη νοερή απεικόνιση ήταν η τυπική προσέγγιση μιας νόσου στην Αρχαία Ελληνική εποχή.

Ο Ασκληπιός, για παράδειγμα, και τα Ασκληπιεία (ναοί που χτίστηκαν όχι μόνο ως φόρος τιμής για τον Ασκληπιό, αλλά και ως θεραπευτικά κέντρα) θεωρούνται για πολλούς «οι προπάτορες» των πρώτων ολιστικών θεραπευτικών κέντρων καθώς, στα Ασκληπιεία, το πιο διαδεδομένο διαγνωστικό και θεραπευτικό εργαλείο ήταν η ονειροθεραπεία, ενώ εξέχουσες προσωπικότητες της Αρχαιότητας όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός αλλά και ο Αριστοτέλης, υποστήριζαν πως η φαντασία παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία.

Σε γραφές των μετέπειτα αιώνων αναφέρεται ότι η παράδοση συνεχίστηκε από τους Ανάργυρους και θαυματουργούς Κοσμά και Δαμιανό, ενώ η νοερή απεικόνιση εφαρμοζόταν ως θεραπευτικό, αλλά και ως προφητικό μέσο στη Γαλλία από τον Άββα Ισαάκ τον Σύριο, στη Γερμανία από την Χίλντεγκαρντ του Μπιγκεν και στην Ισπανία από τους Ιγνάτιο Λογιόλα και την Αγία Θηρεσία της Αβίλα.

Τον 20o αιώνα, η δημοτικότητα της νοερής απεικόνισης ως θεραπευτική πρακτική επανήλθε στην Ευρώπη και στην Αμερική χάρη σε καταξιωμένους ψυχίατρους και ψυχοθεραπευτές, όπως είναι ο Dr. Robert Desoille με την Καθοδηγούμενη Εκούσια Ονείρευση (Guided Waking Dream), ο Dr. Hanscarl Leuner με την Καθοδηγούμενη Συναισθηματική Απεικόνιση (Guided Affective Imagery), ο Dr. Carl Jung με την Ενεργή Φαντασία (Active Imagination) και η Madame Colette Aboulker-Muscat (Mental Imagery & Waking Dream), ψυχοθεραπεύτρια και μύστης που θεράπευε και δίδασκε την παράδοση της Νοερής Απεικόνισης στην αγνή της μορφή.

Προσθέτουμε και τη σπουδαία συνεισφορά του Dr. Gerald Epstein, MD, συνεχιστή της αρχαίας αυτής παράδοσης, ο οποίος είναι καταξιωμένος ιατρός και ψυχίατρος σε διεθνές επίπεδο, προσωπικός μαθητής της Madame Aboulker Muscat και ιδρυτής του American Institute for Mental Imagery της Νέας Υόρκης.

Η πρακτική της Νοερής Απεικόνισης είναι πλέον διεπιστημονική, αφού σήμερα στο εξωτερικό εφαρμόζεται από ιατρούς, νοσοκόμους, ψυχοθεραπευτές και coaches, από βελονιστές και θεραπευτές κινέζικης ιατρικής, μασαζοθεραπευτές, ομοιοπαθητικούς, ενεργειακούς θεραπευτές και πολλούς ακόμη.

Με πρόθεση να συνεχιστεί η αγνή μορφή αυτής πρακτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Δήμητρα Χριστοφορίδη, πιστοποιημένη εισηγήτρια Νοερής Απεικόνισης, εκπαιδευμένη από τον Dr. Gerald Epstein. MD., ίδρυσε το Κέντρο Διορατικού Οραματισμού και Νοερής Απεικόνισης (Apollonean Gateway for Mental Imagery) το 2017.

Η Νοερή Απεικόνιση ορίζεται ως:

«Η βιωματική διαδικασία που αξιοποιεί τις αισθήσεις της όρασης, της ακοής, της όσφρησης, της γεύσης, ακόμα και την αίσθηση της κίνησης, της στάσης και της αφής μέσα από την οποία αναπτύσσουμε διαύγεια, διορατικότητα και αυξημένη αποδοτικότητα. Μέσα από τη Νοερή Απεικόνιση, η αντίληψη, το συναίσθημα και το σώμα επικοινωνούν με την ανώτερη σοφία μας και η εικόνα μπορεί να γίνει το σπουδαιότερο θεραπευτικό μέσον αφού επηρεάζει άμεσα τη φυσιολογία μας.»

Πώς λειτουργεί;

Η νοερή απεικόνιση λειτουργεί ταυτόχρονα διαγνωστικά, καθώς οι εικόνες καθρεφτίζουν τη σωματική, συναισθηματική, νοητική και πνευματική πτυχή της ύπαρξής μας που χρήζουν εξερεύνησης και ίασης, και θεραπευτικά καθώς αποκαλύπτει έναν ενεργό θησαυρό θεραπευτικών συμβόλων που συγκροτούν το κλειδί της μετουσίωσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι η εκπαίδευση στη σωστή εφαρμογή της και στην κατανόηση της γλώσσας και των μηνυμάτων που επικοινωνεί.

Με λίγα λόγια, μπορούμε να αλλάξουμε ή να επαναδιαμορφώσουμε τις εσωτερικές εικόνες που τρέφουμε εν αγνοία μας και να επιφέρουμε ευεργετικά αποτελέσματα στην εξωτερική μας πραγματικότητα. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται η μέθοδος, η οποία ωστόσο υποστηρίζεται από ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα.

Για παράδειγμα, το 2012, ο αναπληρωτής καθηγητής Ulas Kaplan του James Madison University και ο Dr. Gerald Epstein, MD, παρακολούθησαν τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού σε σχέση με την εφαρμογή της νοερής απεικόνισης (Imagination, Cognition and Personality, Vol. 31(4) 297-312, 2011-2012) και είδαν πως η εφαρμογή της Νοερής Απεικόνισης επέφερε σημαντική αύξηση στη συνοχή του καρδιακού ρυθμού.

Ίσως να αξίζει να επανασυνδεθούμε με αυτή την θεραπευτική πρακτική αυτογνωσίας που είναι κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας: να μάθουμε να αποκτούμε επίγνωση των εικόνων που δημιουργούμε, καθώς έχουμε τη δύναμη μέσω των εσωτερικών μας εικόνων να καθορίσουμε την πορεία της ζωής μας, είτε συνειδητά, είτε εν αγνοία μας, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην Εναλλακτική Δράση στις 16/1/2019

Σε Βοηθώ να Ενισχύεις την Πίστη στον Εαυτό σου και την Αυτονομία σου

Γίνε το Αυτόφωτο Ον που Έχεις Σχεδιαστεί να Είσαι
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Δήμητρα Μονοκρούσου

Πιστοποιημένη Εκπαιδευτής στην ψυχοθεραπευτική πρακτική της Νοερής Απεικόνισης, της Φαινομενολογίας & της Φαντασίας | Professional Coach.

Τα μαθήματα, οι συνεδρίες και τα σεμινάρια που διεξάγει η Δήμητρα Μονοκρούσου είναι εγκεκριμένα και σχεδιασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μοντέλου θεραπείας του American Institute for Mental Imagery της Νέας Υόρκης, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από το New York State Board of Regents να παρέχει μεταπτυχιακά προγράμματα πιστοποίησης σε όλα τα επαγγέλματα υγείας.

Έχουν προσωπικά εγκριθεί και υποστηρίζονται από τον ιδρυτή του Ινστιτούτου,  Dr. Gerald N. Epstein, MD, ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ψυχίατρος και επιστήμονας ολοκληρωμένης υγειονομικής περίλθαψης στον τομέα της θεραπείας και της αυτο-μεταμόρφωσης.

© Επιτρέπεται η αναδημοσίευση περιεχομένου μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ..

Αποποίηση Ευθυνών

Η Δήμητρα Μονοκρούσου δεν είναι επαγγελματίας υγείας. Καμία από τις συμβουλές της δεν πρέπει να αντικαθιστά ιατρικές συμβουλές. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη δική σας διακριτικότητα, κρίση και λογική ανά πάσα στιγμή και δεν πρέπει να παραβιάζετε τοπικούς, εθνικούς ή διεθνείς νόμους. Σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρηθεί η Δήμητρα υπεύθυνη για τυχόν άμεσες, έμμεσες, τυχαίες, τιμωρικές, ειδικές ή επακόλουθες ζημίες που προκύπτουν από τη χρήση ή την αδυναμία χρήσης των πληροφοριών που μοιράζεται με το κοινό. Εάν έχετε κάποια ιατρική κατάσταση ή ανησυχία για την υγεία σας, να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.